Digitala BSB-sjökort från Hydrographica -
information, villkor och priser

BSB är ett rasterformat för digitala sjökort vilket kan läsas av de flesta moderna navigationsprogram t.ex. Fugawi, SeaClear, Open CPN, OziExplorer, MaxSea, TransasPro, Adveto m.fl.. Hydrographica har en egen licens från Maptech, som ger ensamrätten till att producera de egna sjökorten i BSB-format.

Vi kommer tyvärr att successivt avveckla våra BSB-kort, efter 2020 kommer vi inte att sälja BSB-kort längre. De är inte längre ekonomiskt lönsamt för oss att distribuera våra egna BSB-kort och det finns inget tillförlitligt kopieringsskydd av BSB-formatet.

De digitala BSB-korten skiljer sig obetydligt från papperskorten, de detaljförstoringar som finns i några kort är ej kalibrerade och därmed ej navigerbara, eftersom en "falsk" noggrannhet då skulle erhållas. Infällningar har däremot lagts på sin rätta position vilket medför att några kort får en oregelbunden form. I övrigt är BSB-kort och papperskort identiska.

Demo-kort
Vill du testa hur de digitala BSB-korten ser ut kan du ladda hem en testfil och installera i ditt navigationsprogram. Det är ett utsnitt ur kortet över Huvudskär. Klicka här och välj "Spara" och ange var du vill spara filen. Filen är komprimerad så du måste extrahera den innan du kan installera den.

Distribution
Vi har två alternativ för dem som vill skaffa våra sjökort i BSB-format: Antingen köper man färdiga paket med sjökort, se listan nedan, eller så köper man enstaka kort styckevis och kan då välja fritt bland samtliga av våra kort.

Paket: Pris:
Stockholms norra skärgård (10 kort) 800 kr
Stockholms mellersta skärgård, yttre delen (9 kort) 720 kr
Sörmlandsskärgården (1 kort) 480 kr
Sankt Anna skärgård (9 kort) 720 kr
Gryts skärgård (14 kort) 1120 kr
Blekinge skärgård (4 kort) 320 kr
Hallands Väderö (1 kort) 80 kr
Västkustens södra skärgård (5 kort) 400 kr
Västkustens norra skärgård (4 kort) 320 kr
Norra Vätterns skärgård (2 kort) 250 kr
Vänern - Värmlandsskärgården (1 kort) 320 kr
Vänern  - Ekens skärgård (4 kort) 320 kr
Gästrikekusten (10 kort) 240 kr
Piteå (1 kort) 160 kr

I alla paket utom Norra Vätterns skärgård, Vänern - Värmlandsskärgården, Sörmlandsskärgården och Piteå kostar varje ingående kort 80 kr/st och tillkommer ett eller flera kort i nya versioner av paketen betalar man 80 kr per tillkommande kort. Paketen kan beställas här och antingen laddas ner direkt från hemsidan, eller levereras på CD (expedieringsavgift 75 kr tillkommer). När vi fått din beställning skapar vi den nyckel du behöver för att packa upp korten och skickar den tillsammans med en bekräftelse på att vi tagit emot din beställning. Vill du se hur installationsbeskrivningen ser ut kan du ladda ner den som en pdf-fil här.

Väljer du att köpa enstaka kort kostar dessa 135 kr/st. Enstaka kort levereras via e-post eller på CD (expedieringsavgift 75 kr tillkommer).

Rättelser
De digitala BSB-korten uppdateras årligen och rättade kort läggs in i sjökortspaketen. Har man ett eller flera sjökortspaket kan man köpa rättelser för det paket man innehar licens för till en fast kostnad om 100 kr. Har man enstaka kort och vill rätta dessa kostar rättelserna 50 kr/rättat kort. Vill man ha dem levererade på en CD tillkommer 75 kr i expedieringsavgift.

Licensiering 
När du köper ett eller flera sjökortspaket från oss märks filerna automatiskt med ditt licensnummer och ditt namn när du installerar dem på din dator. Nyckel för detta får du via e-post från oss.

När du beställer enstaka kort från oss, kan du själv bestämma vilka du önskar, men vi märker korten med ditt licensnummer och namn åt dig.

Ditt namn och ditt licensnummer finns alltså alltid inbakat i alla kort du köpt, och detta följer med vid varje kopiering och visas på skärmen vid användning.  

Licensvillkoren bygger på förtroendet att du respekterar Hydrographicas lagliga upphovsrätt till korten, och att du inte bidrar till piratkopiering av våra kort. Får vi din förståelse för detta, kommer vi också att kunna uppfylla vår egen målsättning att ge ut fler sjökort till lågt pris. Missbrukas detta förtroende har vi som policy att dra in den licens som missbrukats, och på den licensen går det därefter inte att köpa nya kort eller rätta de äldre.

De digitala korten distribueras med hänsyn till den individuella produktionen endast från Hydrographica direkt, och beställs här på hemsidan. Papperskorten kan också beställas här för leverans per post, eller köpas i butik hos någon av våra återförsäljare.

Senast uppdaterad 2019-02-20