Hydrographicas nyheter  2019

Dags för mellanskärgården!

Förra året kom det spiralbundna A3-specialbåtsportkortet för Stockholms södra skärgård, och nu är det dags för mellanskärgården ”Lådna-Husaröleden-Möja” i samma utförande. Tidigare fanns 11 spridda ”lösblad” i detta område, men området är rejält utökat och sammanfogat, och täcker nu 430 km2, vilket är nästan dubbelt så mycket som de tidigare lösbladen. Omfattande nya sjömätningar har skett, och i princip täcks hela mellanskärgården av det nya 48-sidiga detaljkortet i skala 1:10 000.

Liksom det södra kortet är det nya mellanskärgårdskortet tryckt på syntetpapper, i det närmaste oförstörbart. Priset blir samma som för det södra kortet, 720:- från vår hemsida, men under mässperioden håller vi vid köp från hemsidan ett introduktionspris på 625:- inklusive frakt! De som vant sig vid att samla Hydrographicas sjökort kan glädja sig åt att de helt nya tillkommande ytorna motsvarar nästan 9 av de tidigare A2-korten. Mycket nytt för liten peng, alltså.


 


Detta betyder också att de 11 äldre A2-korten med nummerserierna 612 och 615 utgår ur vårt sortiment. De blir givetvis inte farliga att använda, och vi kommer att publicera rättelser för dessa kort som förut, men eftersom det nya A3-specialbåtsportkortet är så mycket innehållsrikare och uppdaterat rekommenderar vi en övergång till detta. Det blir ett mycket prisvärt byte.
 

Nytt översiktskort över Västkusten!

Översiktskorten som sedan några år funnits över Stockholms skärgård, Mälaren och Ostkusten har nu följts upp med ett motsvarande över Västkusten! Det har varit mycket efterfrågat, dessa detaljrika kort i komprimerad skala är det perfekta komplementet till digital navigation och ett mycket säkert ”nödkort” om tekniken kraschar.Kortet finns liksom de övriga i en ovikt version i format 62x89 cm och i en version som är vikt till A4-format. Kortet är dubbelsidigt tryckt och täcker området från Tistlarna i söder till Koster i norr. Liksom de övriga översiktskorten är det tryckt på syntetiskt papper, helt vattensäkert och extremt rivtåligt.

Översiktskortet över hela Västkusten finns också som en väggkarta tryckt på vanligt papper. Formatet är 56x140 cm, det passar in på smala väggar, dörrar eller andra utrymmen. 

Fjärde utgåvan av översiktskortet
över Stockholms skärgård!

Det omåttligt populära planerings- och översiktskortet i skala 1:100 000 över Stockholms skärgård tycks alla vilja ha i båten. Nu är det dags för en fjärde upplaga. Den är förstås rättad och uppdaterad med alla viktiga Ufs- och Hydrographicarättelser sedan 2016 års utgåva, det handlar om ett hundratal. Kortets popularitet beror på dess värde som komplement till digital navigation där man lättare kan följa med på en tryckt produkt, men det är också skönt att veta att man har ett fullgott ”nödkort” ombord när tekniken havererar.

 

En suverän hamnlots i ny utgåva!

För tre år sedan kom den nya och uppskattade ”Hamnguiden 8” över Arholma - Landsort, en samproduktion mellan Hydrographica och det norska förlaget Skagerrak Forlag.
Den upplagan sålde snabbt slut och till årets båtmässa "Allt för Sjön" i Älvsjö kommer den tredje utgåvan av "Hamnguiden 8". Den nya utgåvan är helt omarbetad och uppdaterad och är nu tryckt i A4-format, vilket nog uppskattas av de flesta då förra utgåvan var i väl stort format. Men tjock är den fortfarande, en riktig "bibel"...
Alla texter om hamnarna har uppdaterats och författats av Lars Granath, och flera hamnar har fotograferats på nytt.

Nytt licensavtal med Eniro!

Alldeles nyligen har vi slutit avtal med Eniro Sverige AB som nu kommer att integrera våra sjökortsdata i sin app "Eniro på sjön". Eniros presentation av sjökortsdata uppskattas av många då de är påtagligt lika papperskortens utseende. Även när det gäller våra data kommer man från Eniros sida att eftersträva att presentera sjökortsdatat så lik vår kartografi som möjligt. Man kommer till exempel att ta med våra höjdkurvor på land, så det kommer tydligt att framgå var det är Hydrographicas sjökortsdata man navigerar på. Även vår röda tvåmeters djupkurva kommer att behålla sin röda färg.

Möjligen kan detta vara ett välkommet alternativ till de som vant sig vid att använda rasterkort/BSB-kort. Appen "Eniro på sjön" är gratis i sitt grundutförande men saknar navigationsfunktioner, vill man ha full funktionalitet köper man Pro-versionen och till den kan man sedan köpa Hydrographicas data. Huvuddelen av utvecklingsarbetet är klart, men lite arbete återstår, men man lovar att ha allt färdigt i god tid innan båtsäsongen drar igång. Mer information kommer att finnas "där appar finns".

Så här ser presentationen ut i "Eniro på sjön" i dagsläget, men en del utvecklingsarbete återstår fortfarande så den slutliga versionen kan skilja sig något från exemplet ovan. Till vänster appen i "Hydrographicaläge", till höger samma område i "Sjöfartsverksläge".

 

BSB-formatet på väg att försvinna…?

Kring rasterkortsformatet BSB har det blivit överraskande skakigt. Vi räknade förra året med att de entusiaster som såg fördelarna i detta originalformat för digitala sjökort skulle komma i goda händer hos Göran Johansson och Solteknik när vi själva beslutade att enbart producera, inte distribuera, detta elektroniska format. Föga anade vi då hur stora omvälvningar som lurade bakom hörnet i denna uppköpsintensiva bransch. Navico köpte Fugawi och Soltekniks distributionsserver XTraverse blev helt överraskande nedlagd och stängd. I skrivande stund vet vi faktiskt inte hur detta ska sluta. På Hydrographica har vi konstaterat att vi inte själva kan upprätthålla en ekonomiskt försvarbar distribution av bsb-kort, men någon ny distributionskanal som skulle kunna hålla Soltekniks låga pris på korten kan vi för närvarande inte se. Vi kommer att hålla våra bsb-kunder informerade, men för tillfället ser det inte så lovande ut för detta dataformats framtid. I kommande nyhetsbrev hoppas vi kunna sprida mer information om vad som händer i denna och andra frågor kring digitala sjökort.
 

 


Senast uppdaterad 2019-02-21