Produkter

Utgivna kort | Grafisk översikt | Rättelser | Teckenförklaring
Insjökort

Hydrographica framställer mycket detaljerade specialsjökort för båtsporten över svenska skärgårdar, insjöar och vattendrag. Sjökorten görs i skala 1:10 000, och är fullständigt nyritade och framställda genom bearbetning av aktuella flygbilder kompletterat med omfattande mätningar i fält. Förutom specialsjökorten har vi tagit fram flera översiktskort i skalan 1:100 000 - perfekta som planerings- och medföljningskort vid elektronisk navigation.

På sidan med vår utgivna kort listas de kort som utgivits och när senast utgivna papperskort gavs ut. På den grafiska översikten ser du också tydligt vilka skärgårdar som finns utgivna. Klicka på det kort du vill titta lite närmare på så får du upp en bild av hur det ser ut.

På uppdrag av båtklubbar och andra organisationer har vi sedan mitten av 1980-talet tagit fram ett antal sjökort över insjöar och vattendrag. De flesta av dessa sjökort säljs direkt via båtklubbar eller andra försäljningsställen och inte av Hydrographica. En översikt med de insjökort vi känner till hittar du här.

Papperskort och elektroniska kort

Sjökorten trycks dels på papper, eller egentligen plast, mer om det nedan. Men alla kort ges även ut i digitalt format för navigering på elektroniska plattformar. Vi har sedan våren 2006 avtal med ett antal producenter som får nyttja våra data i sina elektroniska sjökort, vilket möjliggör användning på navigatorer med GPS-mottagare anpassade för deras dataformat.
Mer om de elektroniska korten...

Symboler och beteckningar i korten följer i stort sett gängse standard (Kort 1), men vissa avvikelser finns. Vi har gjort en teckenförklaring där de flesta objekt i korten finns beskrivna och definierade. För att till fullo kunna utnyttja korten rekommenderas du också att läsa om våra karteringsprinciper.

Trots att vi använt nytagna flygbilder och gjort en omfattande fältmätning kan vissa justeringar av korten komma att krävas. Ny information och rättelser läggs kontinuerligt in under Rättelser.

Vill du automatiskt ha information om när nya kort eller rättelser till utgivna kort finns, anmäl din e-postadress till oss här, så får du vårt nyhetsbrev en gång om året.

Papperskorten
Sjökorten har skala 1:10 000, de flesta i format A2 (42,0 x 59,4 cm) och är tryckta på Polyart, en miljövänlig plast med papperskänsla. De är helt vattentåliga och oljebeständiga, lätta att torka av och de kan vikas tusentals gånger utan att gå sönder. Du kan utan problem skriva med mjuk blyerts och sudda, men hårda stift kan lämna repor. Använd inte den mjuka typen av suddgummi utan den hårdare i vinylplast, som är snällare mot tryckfärgen. Det största hotet mot dina syntetiska sjökort är UV-strålning, som gör materialet sprött. Låt det därför inte ligga framlagt i solljus när du lämnar båten.
Vi har i några områden producerat specialsjökorten i båtsportkortformat (A3) och arbetar nu med att slå samman de flesta tidigare "lösa korten" i A2-format till sammanhållna enheter i båtsportkortformat (A3).

Elektroniska kort
Samtliga kort ges också ut i elektroniskt format för användning i navigatorer och surfplattor. Vi säljer inte dessa data själva direkt till kund, men levererar våra data till producenter av elektroniska sjökort som distribuerar elektroniska sjökort till konsumenter.
Mer information om de elektroniska korten hittar du här.

 

 

Senast uppdaterad 2018-02-23